Nytt program på Bäckadalsgymnasiet från och med läsåret 2019/2020!

Information att ladda ner om Samhällsvetenskapsprogrammet öppnas i nytt fönster(pdf)

Samhällsvetenskapsprogrammet

Högskoleförberedande utbildning med praktik inom yrken där du jobbar med människor!

Utbildningen passar dig som vill ha en högskoleförberedande utbildning, men som samtidigt vill få en praktisk insyn i olika yrken där människor står i centrum. Det kan till exempel vara psykolog, kurator, polis, barnskötare, pedagog inom olika skolnivårer eller arbete inom social sektor.

Utbildningen ger dig kunskaper om samhälls- förhållanden i Sverige och i övriga världen. Du lär dig om samspelet mellan individ och samhälle, och om människors livsvillkor. Du lär dig också om demokrati, etik, genus och miljö. Efter examen från programmet har du som elev kunskaper för högskolestudier inom ett brett samhällsvetenskapligt område. Tack vare att du fått göra praktik under din gymnasietid kommer du att vara väl förberedd inför ytterligare studier och framtida yrkeskarriär.

Inriktning Beteendevetenskap
Samhällsvetenskapsprogrammet har tre inriktningar; på Bäckadalsgymnasiet erbjuder vi Beteendevetenskap. Inriktningen passar dig som på något sätt vill arbeta med människor. Inriktningen ger dig lärdom om samspelet mellan människor, konflikthantering och grupprocesser. Du lär dig bland annat att:

  • upptäcka dina egna och andras styrkor,
  • utveckla din roll som ledare,
  • få förståelse för andra människors beteende och handlingar.

Kurser på programmet
Du läser de gymnasiegemensamma kurserna, och dessutom filosofi, moderna språk och psykologi. I inriktningen beteendevetenskap ingår kurser inom ledarskap och organisation, psykologi, sociologi, pedagogik och samhällskunskap.

Teoretisk utbildning med APL
Till skillnad från andra skolor erbjuder Bäckadal APL (arbetsplatsförlagt lärande) för elever även på våra högskoleförberedande program. Det betyder att du som elev kommer att vara ute på ett eller flera företag i 3-4 veckor under din gymnasietid. Det är en möjlighet för dig att testa ett eller flera yrken du är intresserad av inom ditt utbildningsområde.


Kontakt

SYV Charlotta Vincent (vik. deltid), 036-10 66 65

Tf rektor Per-Olof Johansson, 036-10 62 70
Ny rektor, Annika Nordgren, tillträder 1 augusti

Jönköpings kommun, utbildningsförvaltningen
Telefon 036-10 50 00