Jönköpings kommun

Trafikövningsplatsen i Jönköping

Axamo Trafikövningsplats är en av Sveriges modernaste anläggningar. Hos oss kör du på halt underlag – halka på riktigt – i verklighetstrogen landsvägs- och stadsmiljö.

Med anledning av covid19, Coronaviruset

Trafikövningsplatsen håller öppet som vanligt, och vi följer de riktlinjer som Jönköpings kommun satt upp. Upplever du förkylningssymptom så ber vi dig omboka eller avboka din tid (kostnadsfritt).

Bokning av Riskutbildning 2
Boka din riskutbildning via länk nedan eller genom att ringa oss på 036-10 37 97. Vi tar emot ditt samtal måndag-torsdag klockan 08.00-11.00 och 14.00-15.30 samt fredag kl. 8.00-11.00.

Följ de rådande förhållningssätten  kring Covid 19.

Information om Coronaviruset på Jönköpings kommuns hemsida. Länk till annan webbplats.

Boka riskutbildning 2
Var noga med att läsa igenom texten under menyn Riskutbildning, bokning och info innan du bokar.

Boka riskutbildning 2 Länk till annan webbplats.

När du genomför din utbildning hos oss får du sitta ensam i bilen och behöver inte ha med dig andra körkortstagare. Allt för att vi ska ge dig den bästa upplevelsen.

Genom att göra din utbildning hos oss blir du en säkrare och mer riskmedveten förare och trafikant.

  • För körkortselever är utbildning i körning på halt underlag obligatorisk. Även de som får sin körkortsutbildning privat ska genomgå utbildning på trafikövningsplats, där godkända lärare finns.
  • Räddningstjänst, poliser och andra yrkesförare får regelbunden utbildning genom sina organisationer.
  • För privatbilister och företagare skräddarsyr vi utbildningen enligt kundens önskemål och behov.

Riskutbildning 2, bokning och info

Föreställ dig att du har körkort. Du ska göra en resa med din bil. Som du säkert vet så kan det hända olyckor i trafiken, folk kan dödas och skadas allvarligt. Det finns många riskfyllda platser och det kan skapas riskfyllda trafiksituationer. Hur kan du förebygga olyckor, och hur kommer du reagera när du sitter i bilen och tappar kontrollen över din bil?

Vad händer på utbildningen?
På våra två olika banorna finns det platser som återspeglar verkligheten med stadstrafik och lansvägsmiljö. Under utbildningen så kommer du att få uppleva sådana situationer. Du kommer att misslyckas under kontrollerade former vilket kommer ge dig värdefulla erfarenheter för livet. På utbildningen pratar vi om krockvåldet och det direkta sambandet till hastighet, och du kommer själv få uppleva vilka enorma krafter som man kan utsättas för i trafiken.

Utbildningen är uppdelad i två delar; en är inomhus med teori och diskussioner i grupp och den andra delen är utomhus där du gör resan ensam i bilen.

Innan du bokar, läs det här!
När du ska genomföra din Riskutbildning 2 ställer vi krav på dig som förare för att utbildningen ska kunna göras på ett säkert sätt och för att du ska ha rätt förutsättningar att klara utbildningen:

  • Du ska vara i slutet av din körkortsutbildning.
  • Du måste känna dig trygg i bilen och kunna köra på ett självständigt sätt. Är du osäker – prata med din trafiklärare/handledare.
  • Utbildningen genomförs i grupper med reflekterande samtal. Du ska delta i gruppsamtalen och därför är kommunikation på svenska ett måste. Vid behov ska du själv ta med en tolk närvarar under hela utbildningen.
  • Utbildningstiden är totalt 3,5 timmar och vi förväntar oss att du aktivt deltar i både teori och praktik.
  • Säg till innan om du behöver köra med automatväxlad bil.


Innan riskutbildningen, läs det här!
Vid utbildningstillfället kommer vi begära att få se legitimation, ID-kontroll. Självklart är du inte påverkad av alkohol eller andra droger när du kommer till utbildningen. Våra bilar har alkolås. När du har bokat din utbildning kommer du få hem en broschyr med mer information som du ska läsa innan du kommer till oss. Förbered dig för övningarna genom att vara väl insatt i avsnittet om körning på halt underlag, som finns i din körkortsbok. Du ska också titta på en film:

Trafikövningsplatsen TTC Axamo Länk till annan webbplats.

TTC Axamo traffic exercise site in Jönköping (english) Länk till annan webbplats.

TC Axamo traffic exercise site (arabic) Länk till annan webbplats.

Vi ser fram emot att vara del av din utbildning, välkommen!

Våra banor

På våra banor har du möjlighet att prova att köra på olika sorters väglag, som återspeglar verkligheten. Banorna återspeglar körning på både landsväg och i tätort, och kan anpassas för att skapa verklighetstrogna situationer. Här får du chansen att känna på hur just din bil och förare beter sig när du hamnar i en paniksituation.

Eget eller lånat fordon

Du har möjlighet att använd ditt eget fordon för att få insikten om hur just det fungerar, vi tar emot alla sorters fordon. För dig som lånar bil så kan du välja mellan automat eller manuellt växlad bil. Vi är en av få banor som har elbilar.

Säkerhetshallen

I vår säkerhetshall finns bilar som har utsatts för verkliga olyckor. Där finns också krocksläde, krockvåg och alkoholhörna.

Utbildad personal

Självklart sker all utbildning av personal som utbildats och godkänts av Transportstyrelsen.

Välkommen att boka en tid hos oss!

Vi tar endast emot bokning via telefon. Ibland när vi är ute på banan står kontoret obemannat.

Kontakt

Tfn 036 - 10 37 97

Jönköpings trafikövningsplats Axamo,
554 94 JÖNKÖPING

Karta över trafikövningsplatsen.