Jönköpings kommun

För företag

Ta chansen att få ha morgondagens medarbetare på din arbetsplats redan idag. Genom att ta emot en lärling på er arbetsplatsen kan ni stödja ungdomars etablering på arbetsmarknaden.

Det finns massor av ungdomar som vill lära sig ett yrke och som längtar efter att få arbeta. Om någon hos er kan tänka sig att handleda en sådan ung person några dagar i veckan så öppnar sig stora möjligheter, både för er och för ungdomen.

Gymnasieskolans lärlingsutbildningar ger er som arbetsgivare stora möjligheter att anpassa elevens utbildning så att den passar in i den egna organisationen. Dessutom får ni chansen att lära känna en ung, potentiell medarbetare och på förhand se hur personen fungerar och presterar. Det är på alla sätt en idealisk rekryteringssituation. Speciellt eftersom ni inte är på något sätt är förbundna att erbjuda lärlingen anställning. Det är utbildningen som är det centrala för eleven.

Läs om samarbetet med Saab Avionics Systems som ledde till lärlingsanställning för Gustaf Pdf, 348.4 kB.

 


Skolverkets webbaserade apl-handledarutbildning

När du handleder en lärling från gymnasieskolan eller gymnasiesärskolan kan din arbetsplats få extra statsbidrag när du har genomfört en handledarutbildning som är godkänd av Skolverket.

Handledarutbildningen ger förståelse för hur elevens arbetsplatsförlagda lärande, apl, fungerar och vad som förväntas av arbetsplatsen och av skolan.

Handledarutbildningen vänder sig särskilt till dig som är handledare som tar emot elever i apl inom gymnasieskolan, gymnasiesärskolan och kommunernas vuxenutbildning.

Kursen tar cirka 5 timmar. Vill du veta mer?:

Skolverkets handledarutbildning Länk till annan webbplats.

En film om handledarutbildningen Länk till annan webbplats.