Jönköpings kommun

Om Lärlingsakademin

Lärlingsakademin i Jönköping är en kommunal gymnasieskola som erbjuder lärlings­utbildningar med både bredd och spets. Skillnaden mellan en lärlingsutbildning och en skolförlagd utbildning är att du parallellt med dina studier är en del av ett arbetslag på en arbetsplats. För att trivas på en lärlingsförlagd utbildning behöver du ha ett extra mått av driv och engagemang då du majoriteten av tiden är ute på en arbetsplats.

Erfarenhet från arbetslivet

Du läser ett gymnasieprogram och får samtidigt erfarenhet från arbetslivet. På arbetsplatsen blir du en del av ett team där du förväntas att delta aktivt. Lagom till studenten har du skaffat flera kontakter och det kan ge en bra ingång i arbetslivet.

I en klass med andra lärlingar

Även om du tillbringar mycket tid på arbetsplatsen så har du klasskompisar och tillhör en klass med andra lärlingselever.

I Lärlingsakademin finns etablerade företag med behöriga personer som kan handleda dig så att din förmåga och kompetens utvecklas. Du har en handledare på arbetsplatsen, men det är skolan som har det yttersta ansvaret för din utbildning.

När du har tagit studenten kan du börja jobba. Du kan också välja att läsa vidare på en yrkeshögskola eller en högskola eftersom du också har skaffat dig högskolebehörighet.

Lärlingsersättning

Du som studerar på ett lärlingsförlagt program får ersättning från CSN. Det är ett bidrag för måltider och resor som du kan få när du är ute på en arbetsplats.

Passar lärlingsutbildningen mig?

Lärlingsutbildningen passar dig som har förmåga att arbeta självständigt och ta ansvar för läxor och studier. En skolvecka innebär oftast minst tre dagar på en arbetsplats och resten av tiden är du i skolan. Det passar dig som gillar kombinationen och som vill lära dig ett yrke genom praktik och att våga ställa frågor om du inte förstår. Egenskaper som att tycka om att prata med människor du möter och inte blir rädd att försöka igen om du inte lyckas direkt. Utbildningsformen passar dig som har ett eget driv och vilja att ta för dig.
Om du känner dig skoltrött eller upplever att det är svårt att motivera sig är detta inte det bästa upplägget för dig, eftersom det kräver ett ganska stort engagemang och självständighet.