Jönköpings kommun

Om Lärlingsakademin

Lärlingsakademin i Jönköping är en kommunal gymnasieskola som erbjuder lärlings­utbildningar med både bredd och spets. Skillnaden mellan en lärlingsutbildning och en skolförlagd utbildning är att du parallellt med dina studier är en del av ett arbetslag på en arbetsplats.

Lärlingsakademin är perfekt för dig som vill få en utbildning med högskole­­behörighet som tar dig snabbt ut i arbetslivet.

Du får erfarenhet från arbetslivet

Du läser ett gymnasieprogram och får samtidigt erfarenhet från arbetslivet. På arbetsplatsen blir du en del av ett team där du förväntas att delta aktivt. Lagom till studenten har du skaffat flera kontakter och det kan ge en bra ingång i arbetslivet.

Du går i en klass med andra lärlingar

Även om du tillbringar mycket tid på arbetsplatsen så har du klasskompisar och tillhör en klass med andra lärlingar.

I Lärlingsakademin finns etablerade företag med behöriga personer som kan handleda dig så att din förmåga och kompetens utvecklas. Du har en handledare på arbetsplatsen, men det är skolan som har det yttersta ansvaret för din utbildning.

Jobb, yrkeshögskola eller högskola

När du har tagit studenten kan du börja jobba. Du kan också välja att läsa vidare på en yrkeshögskola eller en högskola eftersom du också har skaffat dig högskolebehörighet.

Lärlingsersättning

Du som går Lärlingsakademin får lärlingsersättning från CSN. Det är ett bidrag för måltider och resor som du kan få när du är ute på en arbetsplats.