Jönköpings kommun

Elever på BA anläggningsfordon ska till Yrkes-SM!

Elever i arbetskläder som sträcker armarna i luften och firar en plats i Yrkes-SM.

Ett stort grattis till våra elever som har kvalat in eller tävlar till Yrkes-SM i Helsingborg i slutet av april!

Yrkes-SM anordnas vartannat år, och hundratals elever i Sverige kvalar in för att tävla inom ett 50-tal yrken. För våra tredjeårs elever i Bygg- och anläggningsprogrammets inriktning Anläggningsfordon, BAANL3, gick kvalet till Yrkes-SM galant! Av 34 skolor i Sverige som tävlade om en plats på SM, kom BAANL3 på tredje plats.

Det teoretiska provet innehöll frågor om bland annat yrket, säkerhet på arbetsplatsen och maskinens funktion. Placeringen firades med tårta och när vår rektor Anna Sandström frågade eleverna hur det kommer sig att just de kom på tredje plats i landet svarade eleverna snabbt och självklart: "Vi har envetna lärare, vi är intresserade av vårt yrke, vi gör vårt bästa, vi har rätt kunskaper". 

En elev i klassen får åka och tävla i Helsingborg den 23-24 april. Vem det blir är ännu inte klart utan kommer avgöras vid en intern uttagning där eleverna får tävla med maskin på en bana som skolan sätter upp. Banan kommer ha liknande utmaningar som kommer på Yrkes-SM.

Plåtslageri-elever tävlar också om plats till Yrkes-SM

Vi har också elever inom Bygg- och anläggningsprogrammets inriktning Plåtslageri som tävlat för att få en finalplats på Yrkes-SM. För eleverna på plåtslageriutbildningen bestod tävlingen av ett praktiskt moment som skulle utföras på tid, med olika inslag som förekommer i en plåtslagares vardag. Lokala domare bestående av erfarna plåtslagare utser ett bidrag från klassen, som skickas till branschens utbildningsorganisation PVF Yrke & Utbildning där det granskas av en jury.

Artikel i J-nytts om eleverna på plåtslageriutbildningen (premium-artikel). Länk till annan webbplats.

Läs mer om Yrkes-SM på WorldSkills Swedens hemsida. Länk till annan webbplats.

Vi önskar alla våra elever lycka till!