Jönköpings kommun

Filip, personbilsmekanik och Yrkes-SM i Karlstad

I april går yrkes-SM av stapeln i Karlstad. Många deltagare har sökt för att tävla inom just sin bransch. En som blivit uttagen är Filip på Fordons- och transportprogrammet som ska testa sina kunskaper i personbilsmekanik. Grymt kul!

Filip började sina gymnasieår på Samhällsprogrammet, men insåg ganska snabbt att det inte riktigt var hans grej. Han beslutade att gå om ett år och välja ett annat program. Nu ska han snart tävla i Yrkes-SM. Fordons- och transportprogrammet låg inte så långt bort i tanken och framför allt inte personbilsinriktningen. ”Farsan grejar med bilar och vi har också grejat ihop.”

Lärare Johan är imponerad av den nyfikenhet och viljan att lära sig nya saker som Filip har, han har också en fallenhet för yrket. Han sticker ut från mängden säger Johan. Han har drivet att lära sig så många olika saker som möjligt på den tiden han är ute på sin APL.

Filip visste inte vad Yrkes-SM var, men blev peppad att söka när Johan personligen uppmuntrade honom att göra det. Filip har potential och bra förutsättningar för att nå långt i tävlingen. Han fick göra ett antagningsprov och en intervju, sedan fick han beskedet att han blivit antagen till tävlingen. Filip säger att det känns spännande och roligt med SM-tävlingen, samtidigt vet han inte så mycket om att vad han har att vänta, men verkar inte särskilt nervös. Han vet att han har fyra mottävlande och att hans kunskap såklart ska sättas på prov. ”Kul att mäta sig med andra och se hur bra man är” säger Filip. En vinst eller fint resultat kan innebära en möjlig plats i Sveriges yrkeslandslag, och möjligheten att tävla på Yrkes-EM och/eller Yrkes-VM.

Vi hejar på dig Filip!

Yrkes-SM går i år av stapeln i Karlstad mellan 23 och 25 april. Läs mer och följ tävlingarna på Yrkes-SM egna hemsida Länk till annan webbplats.