Jönköpings kommun

Frisör, barberare, hår- & makeupstylist (HVFRS)

Bild på elev som färgar håret på en frisördocka.

Är du intresserad av stil, färg och form, kreativitet och gillar att skapa? Hantverksprogrammet inriktning frisör vänder sig till dig som vill arbeta med ett kreativt hantverksyrke, i nära kontakt med människor. På Bäckadal är programmet utformat med huvudfokus på frisör. Barbering och make up är inslag på utbildningen.

På Bäckadal får du en rolig och inspirerande hantverksutbildning inom frisörområdet, i fullutrustade och arbetsmiljöanpassade lokaler. Vi har haft hantverksutbildning sedan skolan startade 1988 och vi har mycket goda lokala branschkontakter. Som elev kan du därför få riktigt bra praktikplatser, som många gånger leder till jobb efter avslutad utbildning.

När du söker detta program anger du följande studievägskod:

  • HVFRS

Du utbildas av behöriga lärare med frisörlicens

Frisörlärarna på Bäckadalsgymnasiet är behöriga och välutbildade lärare med lång pedagogisk erfarenhet och frisörlicens. Din praktik, eller arbetsplatsförlagda lärande (APL), är en mycket central del av inlärningen och din praktikperiod har sedan goda förutsättningar att utvecklas till en anställning. På samtliga yrkesföreberedande program får du minst 15 veckor praktik.

Hantverksprogrammet ger en yrkesexamen som gör det möjligt att börja arbeta direkt, eller att läsa på yrkeshögskola. Du får också högskolebehörighet.

Vägen till färdig frisör startar på gymnasiet

Gymnasieutbildningen är en del av vägen mot att bli färdig frisör. I slutet av, eller efter, din gymnasieutbildning har du möjlighet att göra ett praktiskt delprov. Efter gymnasiet behöver du fortsätta att jobba som frisör i 2000 timmar innan du kan göra det slutliga gesällprovet och bli behörig frisör. Efter det kan du också ansöka om frisörlicens.

Ta emot kunder i skolans egen frisörsalong

Under din utbildning kommer en del av undervisningen ske i skolans egen frisörsalong.
Vi har öppet för kundmottagning varje vecka, och du tar emot kunder redan från årskurs 2. Självklart finns våra frisörlärare alltid till hands under kundmottagningen, och våra kunder är väl medvetna om att ett besök i vår salong tar lite längre tid än hos en färdigutbildad frisör.

Din utbildning utformas och utvecklas i dialog med branschen, till exempel genom så kallade bransch- och programråd. Syftet med detta samarbete är att dina kunskaper skall vara aktuella och att undervisningen hos oss skall hålla högsta möjliga kvalitet.


Kontakt

Viktor Agerlöv, studie- och yrkesvägledare
Telefon 036-10 70 45

Robert Blomqvist, rektor
Telefon 036-10 62 72