Jönköpings kommun

Industriteknik (IN)

Person som svetsar iförd skyddsutrustning.

Om du har ett intresse av teknik och mekanik eller kanske redan vet att du vill arbeta inom industrisektorn ska du söka till Industritekniska programmet. Industribranschen är en mångsidig bransch som utvecklas i snabb takt. Detta är ett lärlingtsförlagt program.

På den här utbildningen får du lära dig om hela tillverkningsprocessen, från idé till färdig produkt. Du får utbildning kring om olika verktyg och arbetsmetoder och hur man kan arbeta energieffektivt. Du får också öva din förmåga att vara initiativtagande och hitta kreativa idéer och lösningar på problem. Du lär dig hur det kan vara att driva ett eget företag, om entreprenörskap och administration. Idag är industriarbete ofta högteknologiskt vilket innebär att datorn är ett viktigt arbetsredskap.

Under utbildningens gång får du lära dig att använda industriell teknik och avancerade tekniska system. Du får inblick i hur arbetet på olika arbetsplatser är organiserat, om produktekonomi, användning av råvaror och hur du säkerställer att produkter håller rätt kvalitet.

Gymnasial lärlingsanställning

Bäckadalsgymnasiet samarbetar med flera olika företag i området. Exempelvis Saab Avionics, Saab Training System AB och Husqvarna AB. En av målsättningarna är att företagen, om möjligt, kan erbjuda elever en lärlingsanställning redan under gymnasietiden.

För att söka till detta program, anger du följande kod vid ansökan:

  • IN0000L

Efter den första terminen väljer du någon av dessa fyra inriktningar.

Fyra olika inriktningar på industritekniska programmet

  • INDRI0L; Driftsäkerhet och underhåll. Du lär dig om strategiskt och systematiskt underhåll. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel automationsmekaniker, servicemekaniker eller underhållsmekaniker.
  • INPRO0L; Processteknik. Du lär dig kemiska och mekaniska industriprocesser, kvalitetskontroll, styr- och reglerteknik. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel industrilackerare, laboratorietekniker inom kemisk industri eller processoperatör.
  • INPRK0L; Produkt- och maskinteknik. Du lär dig hantera verktyg, industriutrustning och material. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel CNC-operatör metall och trä, gjutare, maskinoperatör, maskinsnickare, originalare, tryckare, produktionstekniker, sågverksoperatör eller verkstadssnickare.
  • INSVE0L; Svetsteknik. Du lär dig använda svetstekniker och lär dig plåtbehandling. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel svetsare.
  • INPRK0L; Träindustri. Du riktar in dig på trä och möbeltillverkning Här får du möjlighet att göra din lärlingsplacering på exempelvis en liten eller stor industri som tillverkar möbler eller kök.

Samarbete

Vi samarbetar med flera olika företag som exempelvis Saab Avionics, Saab Training System AB och Husqvarna AB. Målsättningen är att företagen ska eventuellt kunna erbjuda eleven lärlingsanställning under gymnasieutbildningen.

Läs mer om Industritekniska programmet på Skolverket webb Länk till annan webbplats.

Poängplan för Industritekniska programmet på Lärlingsakademin Pdf, 141.5 kB.

En kort film om Industritekniska programmet, Lärlingsakademin Länk till annan webbplats.

Industriteknik är del av Teknikcollege Södra Vätterbygden
Industritekniska programmet är en del av Teknikcollege Södra Vätterbygden. Det är ett samarbete som säkerställer matchar de behov som teknik- och industriföretagen har. Det innebär också att du är mer konkurrenskraftig på arbetsmarknaden när du har tagit examen. Teknikcollege Södra Vätterbygden Länk till annan webbplats.

 

”Jag har fått förmånen att bli lärlingsanställd, vilket innebär att jag får en lön av företaget”

- Jakob, Industritekniska programmet

Kontakt

Susanne Esping, studie- och yrkesvägledare
Telefon 036-10 62 92

Anna Sandström, rektor
Telefon 036-10 76 81